o projektu

projektVinarija u Kutjevu

lokacijaKutjevo

klijentprivatni

autoriTomislav Ćurković, Zoran Zidarić

suradniciMaja Maroši Pezo, Mario Pervić

Dodatni suradniciDejan Šparovec (vizualizacije)

godina početka2015

godina završetka2018

ukupna površina3330 m2

više

Vinarija u Kutjevu nastala je kao razvoj prethodno projektirane vinarije u Radovancima. Lokacija nove vinarije nalazi se u samom centru Kutjeva. Zbog prebacivanja iz potpuno prirodnog okruženja u znatno urbaniju situaciju, dolazi do kompletnog zaokreta i u arhitektonskom smislu. Jednostavno i jasno arhitektonsko oblikovanje proizlazi iz tradicionalnih vinskih podruma te autohtonih seoskih kuća. Okolnu izgradnju obilježavaju betonski postamenti koji uglavnom ostaju nezavršeni i grubi, a zidovi se izvode od opeke koja kroz vrijeme poprima patinu i robustan izgled. Primjenom navedenih principa i materijala pokušali smo se uklopiti i ne opteretiti podneblje, odnosno glavnu gradsku ulicu unutar koje objekt nastaje.

Zaokret od tradicije javlja se kod unutrašnjeg rasporeda vinarije. Bačve za pohranu vina tradicionalno se smještaju pod zemlju u vinske podrume. Takvo je oblikovanje u ovom slučaju onemogućeno zbog prirodne konfiguracije terena, ali i zbog težnje za neposrednim kontaktom bačava i unutrašnjeg prostora s ulicom i prolaznicima. Stoga se bačve smještaju u sjenu tamnog stakla i masivnih betonskih lukova koji otvaraju prostor vinarije prema ulici. Takvim rasporedom, hrastove bačve unutar „uličnog izloga“, tvore tampon zonu između unutrašnjeg i vanjskog prostora.

Iznad betonskog postamenta, koji sadrži prostore za pohranu, izlaganje i degustaciju vina; nalazi se proizvodno-skladišni prostor koji se “obučen u opeku“ potpuno skriva od ulice, a kontakt ostvaruje sa gospodarskim dvorištem.