o projektu

projektVišestambena zgrada na Pantovčaku

lokacijaZagreb

klijentprivatni

autoriTomislav Ćurković, Zoran Zidarić

suradniciBarbara Vuković

fotografRobert Leš

godina početka2004

godina završetka2008

stambena površina730 m2

ukupna površina1456 m2

više

Kontekst građevine predstavlja temelj oblikovanja: rezidencijalna zona (donji dio ulice Pantovčak), otvorenost sakralne građevine sa sjeverne strane i nepravilnost parcele. Građevina objedinjava dva volumena međusobno povezana zglobom. Prvi volumen slijedi liniju ulice, a drugi dvorišta prilagođavajući se tako rombičnoj formi parcele. U nastavku zgrada postaje još zanimljivija, te se zapravo radi o dvije kuće povezane zglobom kojim su formulirani  prijelazni prostori interijera triju stanova. Radi se o dvije kuće suprotnih svojsatava: jedna – kanelirana, siva, kontekstualna, okrenuta gradu i druga glatka, bijela, modernistička, okrenuta ladanju. Vrijedi spomenuti još jednu posebnost: uvođenje svjetlika čime je omogućeno zračenje i osvjetljenje svih prostorija.