o projektu

projektVinoteka J

lokacijaZagreb

klijentprivatni

autoriTomislav Ćurković, Zoran Zidarić

suradniciHelena Noršić

fotografRobert Leš

godina početka2009

godina završetka2009

više

Projektni zadatak obuhvaćao je vinoteku kao zasebnu prostoriju koje je posebno kondicionirana te ostale prateći sadržaji: šank, stol za degustaciju, sanitarni čvor, police za biblioteku i sl. Želja investitora bila je koristiti tradicionalne materijale vezani uz vinarstvo i podrumarstvo stoga smo odlučili koristiti već poznate elemente na drugačiji način. Zidne i stropne obloge, stol i klupe od nauljenog hrastovog masiva (bačva) i pluta (čep) kojim su obloženi zidovi šanka. Izrezali smo dna na vinskim bocama te ih umetnuli u perforacije na kliznim vratima prema svjetliku stvarajući efekt „luxfera“ odnosno vinskog vitraila. Na terakota podu je inzistirao klijent, a u vinoteci šljunčanom oblogom naglašavamo ekskluzivnost mjesta. Ta prostorija je centralno mjesto događanja i sa kušaonicom je veže otvor kroz koji se može promatrati mali pult za dekantiranje vina. Obodno uz kušaonicu pojavljuju se klizne stijene iz nauljenog hrastovog masiva koji otvaraju i skrivaju razne sadržaje: vitrinu sa vinskim kartama, vinsku biblioteku, otvor za pogled u vinoteku i sl.