o projektu

projektStan u centru Zagreba

lokacijaZagreb

klijentprivatni

autoriTomislav Ćurković, Zoran Zidarić

suradniciBarbara Vuković

fotografRobert Leš

godina početka2009

godina završetka2010

stambena površina210 m2

više

Projektna intervencija respektira i reafirmira fleksibilnost starih (donedavnih) tlocrtnih rješenja – tri do četiri sobe na ulicu. Dvokrilna vrata postavljena u sredini zida između prostorija ključni su element koncepcije donjogradskih stanova. Ona spajaju ili razdvajaju tako da sve postaje jedan prostor ili niz prostora (prostorija). Nekoć su to bili saloni odnosno prostorije za dnevne aktivnosti, sobe za primanje i sl., a danas se navedenim sadržajima priključujue kuhinja sa otokom za brzo svakodnevno blagovanje i druženje. U novoj koncepciji vrata su memorija koja povezuje staro sa novim, odnosno razdvaja (djelomično pregrađuje) različite funkcionalne zone. Ona su zapravo prednjica (pročelje) vitrine (poput stare bakine), a ispred salona (po) ostaju vrata odnosno element koji zvučno odvaja mirni i kontemplativni salon od ostalih „bučnih“ i javnih dijelova stana. Sve ostale prostorije dimenzionirane su kako dolikuje reprezentativnim donjogradskim stanovima: raskošan i reprezentativan ulazni hall, vrlo komforan blok master bedrooma, te diskretno ukomponirane prostorije gospodarstva, garderobe i izbe.