o projektu

projektStambeno naselje u Babonićevoj ulici

lokacijaZagreb

klijentVMD grupa

autoriTomislav Ćurković, Zoran Zidarić

suradniciMatija Vaniček, Nino Virag

fotografRobert Leš

godina početka2005

godina završetka2008

stambena površina53 365 m2

više

Lokacija naselja je  u udolini podsljemenskih obronaka u neposrednoj blizini strogog centra grada, što ga čini izuzetno rijetkim i vrijednim. Projektni zadatak nalaže izgradnju naselja koje maksimalno iskorištava parcelu pritom vodeći računa o osunčanju i privatnosti.

Naselje čini 20 višestambenih kuća koje su oblikovno objedinjene korištenjem istih urbanih elemenata. Kamenom obloženi postament definira ulazno dvorište kuće s garažom i prvu zonu privatnosti između ulice i građevine. Iz baze se uzdiže višetažni volumen s jednim stanom na svakom katu. Svaki stan osim onog u potkrovlju ima privatan pristup terenu putem kaskadnih vrtova koji čine drugu zonu privatnosti. Volumen zgrade otvara se urezivanje loggia te većih ostakljenih poteza ovisno o orijentaciji i programu.