o projektu

projektRezidencija u Varaždinu

lokacijaVaraždin

klijentprivatni

autoriTomislav Ćurković, Zoran Zidarić

suradniciBarbara Vuković

fotografRobert Leš

godina početka2003

godina završetka2007

stambena površina450 m2

ukupna površina1344 m2

više

Obitelj je odlučila kupiti staru susjednu kuću koja je naslonjena na njihovu kako bi poboljšali kvalitetu življenja. Dogradnja obuhvaća novi dnevni boravak u prizemlju, roditeljski blok na katu i društvene prostorije u podrumu. Vinoteka je pozicionirana u sačuvanom podrumskom dijelu stare kuće, na čemu je inzistirao investitor, što je uvjetovalo prostornu denivelaciju. Nova cjelina je tlocrtno oblika slova L tako da flankira prostran, bogat i njegovan vrt, koji predstavlja najveću vrijednost ove lokacije. Građevina poštuje mjerilo ulice i tradicionalne građevne elemente, ali ima suvremenu kompoziciju pročelja. Otvori na pročelju imaju dvojaki karakter ovisno o orijentaciji. Sa dvorišne strane to su veliki stakleni potezi koji kadriraju zeleni vrt, a prema ulici su horizontalni svjetlici koji osiguravaju intimu, a omogućuju difuzni prodor svjetlosti sa južne strane. Krovni vrt iznad garaže i ostakljeni tropski vrt sa palmama na zapadnom krilu filtriraju sunčane zrake sa te strane, a veliki akvarij na istočnom dijelu obogaćuje interieur svojim koloritom, stvarajući novu fokusnu točku. Na mjestu spoja dvije građevine se nježno sljubljuju putem limeno – staklenog zgloba.