o projektu

projektObiteljska kuća u ulici Zelenjak

lokacijaZagreb

klijentprivatni

autoriTomislav Ćurković, Zoran Zidarić

suradniciTomislav Burgund, Maja Maroši Pezo, Cvjetka Peronja

Dodatni suradniciDejan Šparovec (vizualizacije)

fotografBosnic&Dorotic

godina početka2012

godina završetka2015

stambena površina200 m2

ukupna površina928 m2

više

Obiteljska kuća srednje veličine projektirana je za bračni par s dvoje djece. Nalazi se u relativno uskoj ulici na zagrebačkoj Šalati. Kuća je pozicionirana uz ulicu, poštivajući zadani građevinski pravac postojeće izgradnje, ali je podignuta iznad nivoa ceste. Uz ulicu je smještena garaža koja je skrivena u okoliš. Trapezni oblik kuće je proizašao iz oblika građevinske čestice i odrednica GUP-a.

Neposredno susjedstvo je vrlo gusto izgrađeno, a parcela je sa svih strana okružena susjednim, velikim kućama. Zbog toga je kuća zauzela "obrambeni" stav prema susjedima te se otvara dijagonalno, rastvaranjem uglova, loveći jedine moguće "prazne" kadrove, svjetlo i zrak. Veća ekspanzija unutrašnjeg prema vanjskom prostoru događa se s dvorišne strane, gdje se nalaze najveći otvori na kući. Vidljivi volumen kuće je dvoetažni. Kuća razvija temu opne (ljuske) – fasade u svijetloj boji i jezgre – fasada u tamnoj boji, formirajući međuprostore koji dobivaju funkciju terasa i loggia. Dnevni boravak i blagovanje u prizemlju imaju dvostranu orijentaciju istok – zapad te se prema vanjskom prostoru otvaraju preko međuprostora između svijetle opne i tamnog volumena kuće. Modeliranje volumena te rastvaranje opne u uglovima volumena u funkciji su postizanja intime u gusto izgrađenom okolišu.

2015. godine Obiteljska kuća na Zelenjaku nominirana je za „Nagradu Drago Galić“ Udruženja hrvatskih arhitekata, za najbolje ostvarenje na području stambene arhitekture.