o projektu

projektObiteljska kuća na Prekrižju

lokacijaZagreb

klijentprivatni

autoriTomislav Ćurković, Zoran Zidarić

suradniciMaja Markus

fotografRobert Leš

godina početka2009

godina završetka2012

stambena površina491 m2

ukupna površina1694 m2

više

Rezidencija veleposlanika, velika udaljenost od ulice, brisani prostor oko kuće, zatvorenost prema ulici i pogledima, što više ravnog terena oko objekta. Neupadljivo oblikovanje ali zato maksimalno korištenje energije iz prirode kao i mala potrošnja energenata u skladu sa zelenom gradnjom. To su sve odrednice zadatka projektiranja kuće na Prekrižju. Nastaje kuća zatvorena prema ulici a otvorena prema zelenoj zoni. Glavni oblikovni element je kameni prsten koji je proteže po obodu tlocrta. Prsten je visine jedne etaže i obuhvaća i vanjske prostore; atrije, terase i svjetlike. Prsten stvara određenu privatnost i međuprostor između zatvorenog i otvorenog dijela kuće. Otvori u kamenom prstenu su velikoformatni i po jedan je na svakom pročelju, dok se unutar razigranog bijelog volumena pojavljuju otvori različitog tipa. Unutarnja jezgra kuće je volumenom razvedena, međutim, kamena opna je smiruje. Osim oblikovne komponente, opna ima i funkcionalan značaj; dio kuće unutar nje je javan, a gornji dio van opne privatan. Podrum koji je u potpunosti pod zemljom ispunjen je servisnim sadržajima, a kuća je u potpunosti niskoenergetska.