o projektu

projektKuća za odmor na Krku

lokacijaNjivice

klijentprivatni

autoriTomislav Ćurković, Zoran Zidarić

suradniciTomislav Burgund, Maja Tutavac

fotografRobert Leš

godina početka2009

godina završetka2012

stambena površina386 m2

ukupna površina800 m2

više

Želja investitora bila je napraviti kuću za odmor na Krku sa svim sadržajima kao da rade obiteljsku kuću u Zagrebu, s namjerom da što više vremena provode na moru. Shodno tome a i činjenici da su investitori strojarske struke, kuća je u potpunosti automatizirana kako bi se njome moglo upravljati iz Zagreba. Parcela je smještena tik uz more, s time da postoji zeleni pojas sa šetnicom između kuća i mora. Glavna odrednica pri projektiranju je bila sve važne sadržaje orijentirati prema moru i vizuri na Opatiju i Učku, te organizirati prostor tako da ga komodno koriste tri obitelji; roditelji i dvoje djece sa svojim obiteljima. Smještajem na vrh kuće dnevni boravak s kuhinjom i blagovanjem dobiva najbolji pogled, a konfiguracija terena omogućuje i toj etaži vlastiti vanjski prostor. Potpuno slobodan tlocrt pruža nesmetan pogled iz svakog dijela prostorije. Zbog zapadne orijentacije glavnog, morskog pročelja, velika natkrivena terasa pozicionirana je bočno, zaštićena od sunca. Prednja terasa je u jutarnjim satima u hladu. Baza kuće sadrži spavaći i gostinjski trakt, s direktnim pristupom na bazen. U ukopanom dijelu kuće nalazi se alternativni dnevni boravak, orijentiran na atrij, koji je povezan sa vrtom i bazenom. Vanjski su prostori raznoliko tretirani; od otvorene terase na uličnoj strani, polunatkrivene terase prema moru, potpuno natkrivene terase bočno uz dnevni boravak te atrija. Sve to dozvoljava da se u kući istovremeno odvijaju različita druženja, a pritom nema osjećaja gužve. U oblikovanju se težilo razbiti volumen na dva dijela; kamenu bazu i bijeli kubus na njoj, a sve sa što manje otvora bočno te maksimalnu otvorenost prema moru.