o projektu

projektHotelski kompleks Medora Auri

lokacijaPodgora

klijentprivatni

autoriTomislav Ćurković, Zoran Zidarić

suradniciBarbara Vuković, Maja Markus, Maja Maroši Pezo, Ana Jožinec, Blanka Milković, Cvjetka Peronja, Nina Anić Mrđen, Matija Vaniček

Dodatni suradniciDejan Šparovec (vizualizacije)

fotografMedora hoteli i ljetovališta

godina početka2014

godina završetka2016

stambena površina13976 m2

ukupna površina5910 m2

više

Hotelski kompleks Medora Auri nastao je rekonstrukcijom postojećih hotela Minerva i Mediteran u Podgori kategorije 2* i 3*, sagrađenih 60-tih i 70-tih godina prošlog stoljeća, koji su spojeni u jedan hotelski kompleks kategorije 4* organiziran po principu „family resorta“. Spajanjem dvaju hotela uslijedilo je znatno povećanje broja gostiju pa je najveći izazov u projektiranju novog kompleksa bio kako na racionalan i ekonomičan, a istovremeno kreativan i dopadljiv način povezati postojeći, transformirani i novoformirani prostor u jedinstven funkcionalni sklop.

Rekonstrukcija se odvijala u dvije faze: prvo su za turističku sezonu 2015. rekonstruirane depadanse hotela Mediteran, a potom godinu kasnije i hotel Minerva. U fazi planiranja koncepta novog hotelskog kompleksa, donijeli smo dvije ključne odluke, za koje je trebalo puno vremena, upornosti i angažmana. Prva odluka odnosila se na uređenje prostranog lobby-ja s recepcijom i barom na mjestu postojećeg unutarnjeg bazena na ulaznoj etaži. Za razliku od nekadašnje recepcije, ovaj novoformirani prostor je prostran i neopterećen konstrukcijom te omogućava dvostrane vizure, prema moru i prema Biokovu. Druga odluka bila je uklanjanje centralnog objekta hotela Mediteran te izgradnja vanjskih bazena sa sunčalištima i pratećim sadržajima na njegovom mjestu. Konfiguracija terena omogućavala je kaskadno spuštanje platoa s bazenima i pratećim sadržajima sve do šetnice, što je za posljedicu imalo maksimalno rastvaranje vizura u svim sobama, sunčalištu i sadržajima uz bazen. Kako su uz bazene grupirani prostori dječjih igraonica te razni sadržaji sportske i ugostiteljske namjene, ovaj prostor očekivano je izrastao u centar života hotelskog kompleksa.

Uz redizajn hotela i prilagodbu standardima kategorije 4*, predviđeno je i povećavanje smještajnih kapaciteta. U tu svrhu su dvije najviše etaže te dio prizemne terase pretvoreni u smještajne jedinice. U ekonomskom i oblikovnom smislu, ova racionalna rekonstrukcija maksimalno je uvažavala postojeći duh izvorne arhitekture istovremeno vodeći računa o pečatu vremena u kojem gradimo. Rezultati poslovanja hotela, nakon odrađene dvije turističke sezone, svjedoče da je projekt rekonstrukcije bio uspješan, a nove turističke razglednice Podgore ne mogu se zamisliti bez hotela Medora Auri.