about

titleRovinj Residence

locationRovinj

clientprivate

authorsTomislav Curkovic, Zoran Zidaric

collaboratorsBarbara Vukovic, Majda Vidovic

photographerRobert Les

project year2004

completion year2009

area size1200 M2

total floor area1750 M2

more

The site is surrounded by the street on three sides, and on the fourth by a semi-detached house. Zoning requirements demanded pitched roof with clay roof tiles. The house is divided in two separate buildings: the main house and a guest house. Slight deflection of 60 degress creates a relationship between the two buildings that exsists solely as a set. Composition of two volumes is activated by an empty space in between, connected by a porch on one side and an atrium on the other. The genius loci of the Mediterranean binds us primarily to the arcades, porches and atrium. Besides being a hideout from the views, the atrium provides the neccessary shade in the summer. Exterior openings are narrow and reduced towards the neighbours and the street, while being very open to the atrium. The same elements are used for the composition of the facades on both houses. The ground floor of the house comprising main living spaces, as well as the first floor rooms are all oriented towards the atrium. Atrium is connected with the ground floor as a place of interaction of interior and exterior. As Istria is known for its stone, the facade is cladded in indigenous Istrian stone – the rigato treated Kanfanar, while the pavement around the house is in sandstone. All external hardware and shutters are aluminum.